‘Autist’ of ‘autisten’: Scheldwoorden of juist niet?

Categorieën 2019,ASS,Autisme,Vakantie,Vrijdag4 opmerking

Er zijn erg veel meningsverschillen over de woorden ‘autist en ‘autisten’. De één ziet het als een eenvoudige manier om mensen met autisme te benoemen en de ander vindt het weer een scheldwoord. Ook in de media worden deze woorden te pas en te onpas gebruikt. Ook ik merk vaak dat deze woorden helaas nog te vaak gebruikt worden en ik vind dat erg neerbuigend en beledigend tegenover mensen met autisme.

Ten eerste voel ik mij dan heel erg aangesproken en dan zeker niet op een positieve manier. Ten tweede bestaat de echte ‘autist’ ook niet en op die manier stimuleer je ook de stereotype beeldvorming rondom autisme die helaas nog steeds bestaat. Ten derde wordt het ook nog erg vaak gewoon als scheldwoord gebruikt en dat vind ik echt niet kunnen.

Dat is dus ook mijn mening over deze woorden. Mijn voorstel is dan ook om deze woorden volledig te verbannen uit onze maatschappij en er in plaats van ‘autist’ of ‘autisten’ gewoon ‘mensen met autisme’, ‘mensen met ASS’, ‘ASS’ers’, ‘autistische mensen’ of ,een beetje lang , maar ‘mensen met een stoornis in het autistisch spectrum’ van te maken. Zo creëer je ook geen stereotype beeld meer en voel ik mij ook gewoon een gewaardeerd mens die er mag zijn.

Ik ben erg benieuwd naar jullie mening! Vinden jullie deze woorden scheldwoorden of juist totaal niet en waarom wel/niet?

Nog een hele fijne avond en vakantie voor iedereen:).

SEE YOU SOON!

LOVE,

EEF

Hoi! Ik ben Eva, 17 jaar oud en sinds augustus 2018 een trotse eerstejaars mediaredactie student. Er is nog iets 'bijzonders' aan mij: ik heb namelijk autisme en NLD, dit zijn twee onzichtbare 'labels' die je dus niet direct aan mij kunt zien. Op mijn blog livewithlabels.nl wil ik laten zien hoe het is om te leven met autisme en NLD, mensen en lotgenoten inspireren met mijn verhaal en zorgen voor meer bekendheid, openheid en begrip in de samenleving dat er op zich wel is, maar nog meer kan worden!

4 gedachten op & ldquo;‘Autist’ of ‘autisten’: Scheldwoorden of juist niet?

  1. Beste Eva,
    Ik ben het helemaal met je eens: ik vind autist ook een scheldwoord. Ik heb er ook altijd last van wanneer dat woord wordt gebruikt om iemand te beschrijven die autisme heeft. Ik wordt er helemaal kriegel van. Je bent toch niet je aandoening, maar je hebt autisme en daarnaast vast nog een heleboel andere kwaliteiten.

    Lees verder op samensterkzonderstigma.nl.

    Fijne avond.

  2. Voor mij telt minder het gebruikte woord dan de intentie waarmee een bepaalde woordkeuze gemaakt wordt. Zo kun je iemand die uit Twente komt een Tukker noemen, met de bedoeling om die persoon op z’n plaats te zetten als stereotype plat pratend boertig type. Of je gebruikt die benaming om de trots en gemeenschapszin te benoemen van iemand die geboren en getogen is in het fraaie landschap van Twente. Mij kun je persoonlijk niet beledigen door me in algemene zin een autist te noemen, ik weet dat ik bepaalde eigenschappen heb. Net zo min als ik me beledig voel wanneer je me man of van middelbare leeftijd zou noemen. Het zijn algemene groepskenmerken die globaal kloppen, maar gaan wringen wanneer je op individueel niveau kijkt en toch star de groepskenmerken blijft toepassen. Misschien ben ik wel vrouwelijk en jong van lichaam en geest? Kortom: elk begrip wringt wanneer de intentie verkeerd is en het gebruik algemeen. Het past in (jouw en ons) emancipatieproces om dit wringen aan de kaart te stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *