Mijn pleidooi voor het geweldige programma ‘Je zal het maar hebben’

Categorieën 2019,Autisme,Programma,Recensie0 opmerking
Gerelateerde afbeelding
De gloednieuwe presentator Jurre Geluk met de 22-jarige Yaïra die Gilles de la Tourette én een vorm van spierdystrofie heeft.

Vorige week dinsdag is er weer een nieuw seizoen van ‘Je zal het maar hebben’ begonnen bij de BNNVARA op NPO 3; een geweldig programma als je het mij vraagt!

Deze keer niet met presentator Tim Hofman, máár met de gloednieuwe presentator Jurre Geluk die wat mij betreft het stokje perfect van hem heeft overgenomen. Hij is een tikkeltje serieuzer en heeft natuurlijk andere humor dan Tim, maar dat vind ik juist wel leuk: een keer wat anders.

Voor de mensen die het programma niet kennen of volgen: het gaat over jongeren die ‘iets’ hebben, dit kan variëren van gek in je hoofd zijn, altijd een piep in je oor hebben of een hoofd hebben dat altijd naar links staat. Jurre gaat dan samen met hen op pad om te ervaren hoe het is om met een handicap of stoornis te leven.

Afbeeldingsresultaat voor jurre geluk je zal het maar hebben
Jurre Geluk met Kees die geen knieën, ellebogen en handen heeft.

Elke week volgen ze twee jongeren en in de eerste uitzending bijtten Esmee en Kees de spits af. Esmee heeft AVM (Arterio Veneuze Malformatie) wat betekent dat haar hele gezicht vervormd is en ze continu extreem gevoelig is voor bloedingen. Kees heeft geen knieën, ellebogen en handen, maar weet zich vooralsnog prima te redden.

Afbeeldingsresultaat voor jurre geluk je zal het maar hebben
Jurre Geluk met de 14-jarige Esmee die AVM heeft.

Het verhaal van Esmee heeft mij tot nu toe het meeste geraakt en heel veel andere kijkers ook. Toen zij geboren werd dachten haar ouders en de doktoren dat ze een aardbeienvlek in haar gezicht had, maar al snel bleek dit dus AVM te zijn. Ze is nog maar 14(!) jaar en dan heb je zo’n vreselijke aandoening. Ze moet altijd op haar hoede zijn voor bloedingen en haar moeder moet overal bij zijn, maar Esmee zelf blijft er verbazingwekkend nuchter onder. Als je dit hebt gezien, mag je eigenlijk nooit meer klagen. Ik ben echt blij dat ik er vanaf kom met mijn labeltjes, want wat zij heeft is nog veel erger. Respect!

In de tweede uitzending die afgelopen dinsdag dus op de buis was, waren de 22-jarige Yaïra en de 26-jarige Kevin te zien. Yaïra heeft Gilles de la Tourette en een vorm van spierdystrofie, waardoor ze bij lange stukken lopen in een rolstoel zit. Kevin is acht jaar geleden met zijn scooter geschept door een auto en heeft daar het Complex Regionaal Pijnsyndroom aan overgehouden, waardoor hij de hele tijd pijn heeft.

In deze uitzending vond ik het verhaal van Yaïra het meest inspirerend en sommige dingen waren ook heel herkenbaar, zoals de echolalie die ook vaak bij autisme komt kijken (het herhalen van bepaalde woorden en zinnen). Ik heb ook heel erg om haar moeten lachen, omdat ze hele grappige tics heeft en ook erg veel humor heeft. Wel is het aan de andere kant ook heel zielig voor haar, omdat ze zich niet eens normaal in openbare ruimtes kan vertonen door haar tics en dat is gewoon klote.

Ze staat wel heel positief in het leven wat ik heel mooi vond om te zien. Ze woont al op zichzelf (wel begeleid geloof ik) en ze heeft een heleboel vrienden die ook Tourette hebben, dus dat is wel heel fijn om ervaringen te delen.

Voor de rest verklap ik lekker niks, dus als je nu heel nieuwsgierig bent geworden zou ik zo snel mogelijk naar uitzending gemist surfen en de afleveringen terug gaan kijken! Je kunt natuurlijk ook gewoon elke dinsdagavond kijken op NPO 3 om 21:05, ik zeg doen.

I hope you enjoyed it!

Kenden jullie dit programma al en zo ja, kijken jullie dit ook en wat vind je er zelf van? Ik ben heel benieuwd, laat het me weten in de comments hieronder.

Love Eef

Hoi! Ik ben Eva, 17 jaar oud en sinds augustus 2018 een trotse eerstejaars mediaredactie student. Er is nog iets 'bijzonders' aan mij: ik heb namelijk autisme en NLD, dit zijn twee onzichtbare 'labels' die je dus niet direct aan mij kunt zien. Op mijn blog livewithlabels.nl wil ik laten zien hoe het is om te leven met autisme en NLD, mensen en lotgenoten inspireren met mijn verhaal en zorgen voor meer bekendheid, openheid en begrip in de samenleving dat er op zich wel is, maar nog meer kan worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *