NVA Autismeweek & World Autism Awareness Day 2019: Autisme werkt!

Categorieën 2019,ASS,Autisme,Dinsdag,Leven,School,Update,Weekend,Zaterdag,Zondag0 opmerking
Afbeeldingsresultaat voor world autism awareness day

Morgen (31 maart) start de NVA (Nederlandse Vereniging voor Autisme) Autismeweek die tot en met zaterdag 6 april duurt. Een hele week lang vraagt de NVA dan extra aandacht voor de ongeveer 200.000 mensen met autisme in ons land.

Op dinsdag 2 april is het World Autism Awareness Day (uitgeroepen door de Verenigde Naties) en op die dag worden er over de hele wereld activiteiten georganiseerd om extra aandacht te vragen voor deze pervasieve ontwikkelingsstoornis. Dit jaar valt deze dag ook weer samen met de autismeweek.

Dit jaar is het thema van de NVA Autismeweek: Autisme werkt! Werknemers met autisme zorgen voor diversiteit in een bedrijf. Heel veel autistische mensen beschikken over positieve eigenschappen, zoals dat ze oog voor detail hebben, dat ze eerlijk zijn, loyaal zijn en dat ze erg goed zaken kunnen analyseren. Daarnaast hebben zij vaak erg specifieke interesses, waar ze zich erg goed op kunnen focussen en er ook van alles over weten.

Ook zorgen werknemers met autisme voor een openlijke (werk)sfeer in het bedrijf, omdat er dan bij bedrijven openlijk over beperkingen kan worden gepraat zonder enige vorm van schaamte.

Dit zorgt voor minder verzuim van werktijden door stress en ziektes. Bovendien stimuleert het andere werknemers zonder autisme ook om serieus na te denken over hoe zij optimaal kunnen presteren in het bedrijf.

Helaas staan toch bijzonder veel autistische mensen zonder werk aan de kant, waardoor ze problemen ontwikkelen op het gebied van psychische gezondheid. Dit moet en kan ook anders! De arbeidsmarkt staat immers te springen om personeel. Zeker als het gaat om de sectoren zorg, techniek, de ICT, het onderwijs en/of bij de overheid.

Dat is ook de reden dat de NVA dit thema heeft uitgekozen voor de Autismeweek van dit jaar. Zij brengt een ode aan de passie en de sterke eigenschappen van mensen met autisme.

Vanaf morgen zullen er in heel Nederland activiteiten plaatsvinden rondom autisme en werk. Op deze manier wil de NVA werkgevers met mensen met autisme in contact brengen, om ze ervan te overtuigen en ze te laten ervaren dat autisme een absolute kracht is op de werkvloer!

Afbeeldingsresultaat voor nva autismeweek 2019

Niet alleen de NVA, maar ook tientallen andere organisaties zullen bijeenkomsten organiseren waarbij mensen met én zonder autisme het gesprek met elkaar aangaan.

Autismevriendelijkheidsprijs 2019

Jaarlijks wordt er ook de Autismevriendelijkheidsprijs uitgereikt aan personen die zich op een bijzondere wijze inzetten voor de (arbeids)participatie van mensen met autisme. Uiteraard gaat de prijs dit jaar naar een persoon of organisatie op het gebied van werk!

Op de site van de Autismeweek ( https://autismeweek.nl/ ) kun je nog veel meer informatie vinden over deze week en er allerlei evenementen vinden die plaatsvinden. Zelf wil ik ook heel graag naar een evenement toe, maar ja ik moet helaas gewoon naar school toe. Ik ga mijn best doen om er in ieder geval één te bezoeken!

Fijn weekend nog allemaal lieve lezers, geniet ervan:).

SEE YOU SOON!

LOVE,

EEF


Hoi! Ik ben Eva, 17 jaar oud en sinds augustus 2018 een trotse eerstejaars mediaredactie student. Er is nog iets 'bijzonders' aan mij: ik heb namelijk autisme en NLD, dit zijn twee onzichtbare 'labels' die je dus niet direct aan mij kunt zien. Op mijn blog livewithlabels.nl wil ik laten zien hoe het is om te leven met autisme en NLD, mensen en lotgenoten inspireren met mijn verhaal en zorgen voor meer bekendheid, openheid en begrip in de samenleving dat er op zich wel is, maar nog meer kan worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *