Op vakantie gaan met autisme & NLD.

Categorieën 2019,ASS,Autisme,Boek,Leven,NLD,School,Stress,Update,Vakantie,Woensdag0 opmerking
Afbeeldingsresultaat voor vakantie

Op vakantie gaan kan heel leuk zijn, maar het kan absoluut ook heel stressvol zijn. Zelfs voor mensen zonder een diagnose kan de vakantiestress toeslaan. Bijvoorbeeld mijn moeder; zij heeft er ook altijd last van en zij ‘heeft’ niks. De routines zijn vaak gewijzigd en er valt een complete structuur weg die je normaal gesproken natuurlijk wel gewoon op school of op het werk hebt. En autisme/NLD houdt natuurlijk nooit vakantie.

Vaak bezoeken we familie/vrienden of andersom, veel maaltijden zijn anders dan normaal, de scholen zijn gesloten en mensen hebben vrije dagen. Veel dingen zijn in ieder geval anders.

Voor de meeste mensen zijn deze verschillen en stress de moeite waard voor het plezier wat vakantie vaak met zich meebrengt. Maar veel mensen met ASS (en/of NLD) hebben meer problemen met routinematige veranderingen dan anderen. Hoe kunnen we hen en onszelf hiermee helpen op een prettige manier?

De bronnen van stress

Wat maakt een vakantie nou zo stresserend voor deze mensen? Samenvattend is het -zoals hierboven- vooral verandering dat het zo moeilijk maakt. Maar daarnaast zijn de veranderingen vaak hetgeen die het voor iemand zonder diagnose(s) lastiger maken om er op een goede en handige manier mee om te gaan.

Kinderen met ASS (en/of NLD) kennen hun ouders en zijn aan ze gewend. Daarnaast zijn de ouders er ook aan gewend. Misschien niet altijd op een accepterende of koesterende manier, maar ze zijn er op zijn minst mee bekend. Volwassenen met ASS (en/of NLD) hebben hen omgeving vaak aangepast aan zichzelf. Andere familieleden en vrienden zullen er minder vertrouwd mee zijn en (vaak) minder accepterend. Dit veroorzaakt extra stress bij iedereen.

Wat kan de omgeving doen?

Als je te maken hebt met iemand in je omgeving die ASS’er (en/of NLD’er) is, is het handig om hem/haar op de vakantie voor te bereiden. Dit kan bijvoorbeeld door te vertellen aan iemand die je gaat bezoeken of andersom van hem/haar. Probeer te anticiperen op manieren hoe hij/zij zich kan gedragen op een manier die ongebruikelijk of irritant is. Dat maakt hij/zij niet minder ongebruikelijk of irritant, maar in ieder geval zullen mensen dan voorbereid zijn op wat komen gaat.

Ook is het handig om deze mensen ervan op de hoogte te brengen wat er allemaal gaat gebeuren. De meeste mensen met ASS (en/of) NLD haten (zoals eerder uitgelegd) namelijk veranderingen in de routine. Ze gaan hier beter mee om als ze weten wat er precies van hen verwacht wordt. Vertel dus zo precies mogelijk wat er wanneer en waar gaat gebeuren. Probeer de vijf W’s en de H te hanteren: wie, wat, waar, wanneer, waarom en natuurlijk hoe. Op deze manier is alles heel duidelijk en gestructureerd voor deze mensen.

Vermijd vooral mensen die het niet willen en kunnen snappen. Helaas zijn sommige mensen hiervan je vrienden en/of familieleden. Dus als het mogelijk is: vermijd deze mensen vooral. Of houd interacties met deze persoon/personen zoveel mogelijk gescheiden van de persoon met autisme en/of NLD.

Dit waren een aantal tips voor de omgeving. Mocht je zelf nog tips hebben, drop ze dan vooral lekker hieronder in de comments!

UPDATE Boek: Het schiet al lekker op met mijn boek. Ik ben momenteel bezig met het voorwoord en het dankwoord heb ik al af. Na het voorwoord alleen nog de inleiding en dan kan ik eindelijk echt aan mijn boek beginnen:).

Een hele fijne avond (en vakantie, natuurlijk!) voor jullie allemaal nog.

SEE YOU SOON!

LOVE,

EEF

Hoi! Ik ben Eva, 17 jaar oud en sinds augustus 2018 een trotse eerstejaars mediaredactie student. Er is nog iets 'bijzonders' aan mij: ik heb namelijk autisme en NLD, dit zijn twee onzichtbare 'labels' die je dus niet direct aan mij kunt zien. Op mijn blog livewithlabels.nl wil ik laten zien hoe het is om te leven met autisme en NLD, mensen en lotgenoten inspireren met mijn verhaal en zorgen voor meer bekendheid, openheid en begrip in de samenleving dat er op zich wel is, maar nog meer kan worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *