Review: ABC (Autisme Belevings Circuit) Deel 1.

Categorieën 2019,ASS,Autisme,Boek,Coach,Donderdag,Leven,Over mij,Persoonlijk,Privé,Recensie,Review,School,Update,Vrienden en vriendinnen0 opmerking

Donderdagavond ben ik met mijn beste vriend naar het ABC (Autisme Belevings Circuit) geweest in Dieren naar aanleiding van de Autismeweek die deze week plaatsvond. Het leek mij zelf wel een leuk idee om dit circuit te reviewen en te beschrijven hoe ik het zeg maar als autistisch persoon zijnde heb ervaren.

Ik heb besloten om dit in twee delen te doen, aangezien ik in het eerste deel een beetje uit wil leggen wat het precies inhoudt en welke mensen er allemaal bij waren en wat ik van ze vond enzovoort. Dus bij deze het eerste deel van mijn review, enjoy:).

Wat houdt het ABC precies in?

Het ABC is ontwikkeld door het Belgische Autisme Centraal. Het is eigenlijk een praktische en doelgerichte workshop wat bestaat uit in totaal tien opdrachten. Tijdens de workshop ervaar je als deelnemer wat voor impact autisme kan hebben op het dagelijks functioneren. Elke opdracht geeft een indruk van hoe mensen met autisme de wereld zouden kunnen ervaren. Het ABC probeert je te laten ervaren wat een intense prikkeling van je zintuigen met je doet, en hoe je reageert als je omgeving niet aansluit bij jouw eigen manier van denken.

Het is de bedoeling dat dit je confronteert met je eigen denkpatronen/opvattingen en dat het je inzicht geeft in je eigen belastbaarheid en (on)mogelijkheden. Ook is het de bedoeling dat je je bewuster wordt van de werking van je eigen brein, zintuigen, gedachten en gedrag.

Wat voor mensen waren er allemaal bij en wat vond ik van ze?

De avond zelf werd georganiseerd door het Auticafé Dieren. Dit zijn twee mensen die allebei zelf ook autistisch zijn. Voor de rest werd het ABC georganiseerd door de Onderwijsspecialisten uit Arnhem (een organisatie die o.a. (voortgezet) speciaal onderwijs en begeleiding biedt aan kinderen en jongeren). Die man vroeg aan mijn beste vriend en mij waarom wij erbij waren, aangezien wij de jongste waren en nog op school zitten. Ik legde uit waarom en iedereen keek mij aan, dus dat was best wel awkward. Ik moest helemaal blozen, dus ja haha.

Het waren allemaal erg aardige mensen die veel verstand hebben van autisme en de mensen die -net als ons- aan het circuit meededen waren allemaal ook superaardig. Zo was er bijvoorbeeld een mevrouw bij die werkte met kinderen en jongeren met autisme en aan mij vroeg waarom ik erbij was. Ik vertelde dat ik ook autisme heb en dat ik op de site van de NVA dit was tegengekomen. Ze vond het erg knap van mij dat ik ook was gekomen en vroeg waar ik zoal tegenaan loop op school etc. Heel erg spontaan dus!

Verder was er nog een meisje bij (niet van mijn leeftijd) die ook autistisch is en wat zij vertelde was gewoon echt eng herkenbaar. Ze vertelde dat ze als ze over straat loopt ze alles hoort. Ze hoort de vogeltjes fluiten, toeterende auto’s en dan moet ze ook nog naar haar gesprekspartner luisteren. Jup, zo herkenbaar. Ook heeft ze altijd een koptelefoon op in de supermarkt, omdat ze gek wordt van de piepende zelfscan kassa’s. Dat laatste valt bij mij dan wel weer mee, maar ja ook iedereen met autisme is een compleet verschillend individu!

Bij het circuit waren zelfs mensen aanwezig uit Afghanistan. Zij vertelden aan de man van de Onderwijsspecialisten dat een duim opsteken bij hen niet een ‘goed’ betekent, maar dat je eigenlijk gewoon moet oprotten. Een hele andere cultuur dus:).

Er lagen ook allemaal boeken over autisme. Zo ook het boek ‘teken je gesprek’ wat mijn coach samen met mij doet en een aantal boeken die wij thuis ook hebben. Een aantal boeken wil ik zelf nog heel graag hebben, dus ik vond het eigenlijk wel jammer dat je ze niet zelf mocht meenemen haha.

Bij deze het eerste deel van mijn review over het ABC. In het tweede en laatste deel die zo snel mogelijk online komt, alles over de opdrachten en natuurlijk ook hoe ik ze heb ervaren! Ik hoop dat jullie dit eerste deel leuk vonden om te lezen:).

Een hele fijne avond nog allemaal.

SEE YOU SOON!

LOVE,

EEF

Hoi! Ik ben Eva, 17 jaar oud en sinds augustus 2018 een trotse eerstejaars mediaredactie student. Er is nog iets 'bijzonders' aan mij: ik heb namelijk autisme en NLD, dit zijn twee onzichtbare 'labels' die je dus niet direct aan mij kunt zien. Op mijn blog livewithlabels.nl wil ik laten zien hoe het is om te leven met autisme en NLD, mensen en lotgenoten inspireren met mijn verhaal en zorgen voor meer bekendheid, openheid en begrip in de samenleving dat er op zich wel is, maar nog meer kan worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *