Waarom autisme bij vrouwen er anders uitziet dan bij mannen.

Categorieën 2019,Angst,Angststoornis,Autisme,Dinsdag,Emoties,Leven,NLD,Over mij,Persoonlijk,Prikkels,Privé0 opmerking
Afbeeldingsresultaat voor vrouwen met autisme

Bij vrouwen komt autisme véél minder vaak voor dan bij mannen. Ongeveer 85 procent van de mannen is autistisch, terwijl dat percentage bij vrouwen een stuk lager ligt; slechts 15 procent. Ook is het zo dat er bij vrouwen minder over bekend is. Maar toch zijn er alleen al in Nederland zo’n 20- tot 30.000 vrouwen met ASS. Dat is een behoorlijk hoog aantal al zeg ik het zelf.

Nog een extra reden dus om hierover een blogpost te schrijven! Ik wilde sowieso al een post hierover schrijven en nu is het een uitstekend moment hiervoor, ook omdat het natuurlijk alweer bijna internationale vrouwendag is (8 maart).

Angst en somberheid

Typerend voor autistische vrouwen is dat zij meestal meer angst- en somberheidsklachten ervaren dan mannen. Ook krijgen zij vaak op jongere leeftijd al psychische hulp aangeboden, maar ze hebben wel eerst een andere diagnose gehad die niet klopt.

Bij vrouwen wordt ook vaak de diagnose angststoornis of depressie vastgesteld (dat eerste heb ik ook gehad zoals jullie weten), terwijl de oorzaak van de klachten gewoon bij de diagnose autisme hoort. Ook is het zo dat vrouwen aangeleerd hebben om hun sociale gedrag gedrag te compenseren, waardoor het minder opvalt dat dit niet hun natuurlijke gedrag of houding is.

In mijn geval heb ik inderdaad de diagnose NLD al in groep zeven gekregen en autisme werd eigenlijk pas vorig jaar echt bij mij gediagnosticeerd. Wel is het zo dat NLD veel overlap heeft met autisme, maar een aantal mensen in mijn omgeving en ikzelf vind ook dat ik meer NLD dan autisme heb. Maar goed het maakt ook niet uit hoe het heet haha.

Schijnbaar is autisme bij vrouwen lastiger te herkennen dan bij het mannelijke geslacht. Maar hoe komt het nou dat wij vrouwen meer last hebben van autisme én de belangrijkste vraag: hoe komt het dat dit ‘labeltje’ bij ons moeilijker te herkennen is?

De NvA (Nederlandse Vereniging voor Autisme) zegt dat we moeten kijken naar hoe we in de maatschappij denken over beide geslachten. Jongens ‘doen’ in hun kindertijd veel meer dingen samen (denk bijvoorbeeld aan bouwen), terwijl meisjes bijvoorbeeld meer fantasierijke dingen doen, denk aan met poppen spelen (in mijn geval niet, ik speelde met autootjes).

Inlevingsvermogen, moeite met communicatie en een gebrek aan fantasie zijn kenmerken van autisme (dat laatste ben ik het absoluut niet mee eens voor mezelf) en daarom zijn deze tijdsbestedingen voor meisjes meestal moeilijker.

Vrouwen die volwassen zijn doen ook meer dingen die voor mensen met autisme moeilijk zijn. Zij zijn drukker bezig met het bespreken van vriendschappen en emoties, terwijl mannen met hun vrienden vaker op stap gaan voor hobby’s o.i.d.

In het gezin

In hun gezin lopen zij ook vaak tegen dingen aan. Zo nemen zij tegenwoordig veel meer zorgtaken op zich en doen mannen meer regeltaken. Maar juist voor die zorgtaken heb je veel inlevingsvermogen nodig, een goede communicatie en vooral ook planning. Bijvoorbeeld het bereiden van een maaltijd. Vrouwen met autisme kunnen hierdoor overprikkeld raken of raken compleet het overzicht kwijt.

Prikkelgevoeligheid

Het vrouwelijke geslacht is ook veel sensitiever dan mannen. Zij hebben dus meer ‘prikkelbelasting’. Ondanks dat ze zich afzonderen, krijgen ze toch onbewust meer prikkels binnen. Zo hebben ze vaker te kampen met een burn-out of structurele overprikkeling.

Selectief mutisme en secundair reageren

Toen ik klein was dachten ze bij mij ook even aan selectief mutisme, omdat ik buitenshuis zelden of nooit praatte. Toch heb ik er nog steeds last van en dit komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor, alleen komt het bij ons dus vaker voor.

Bij beide geslachten komt ook vaak de neiging tot secundair reageren voor. Ze moeten eerst een indruk of emotie laten bezinken voor ze hem kunnen uiten of benoemen (heel herkenbaar).

Je leest het: leven met autisme is een absolute topsport. Zeker als vrouw zijnde is het nog een stuk lastiger, omdat er veel minder over bekend is en wij daarnaast ook beter zijn in het camoufleren van ons gedrag/houding.

Ik hoop dat jullie nu iets wijzer zijn geworden waarom ASS bij vrouwen er anders uitziet dan bij mannen en hoe het komt dat het niet zo opvalt bij ons. Laat mij trouwens weten in de reacties over welk onderwerp ik nog een keer moet schrijven, het maakt mij echt niet uit; als voorwaarde dat het natuurlijk autisme of NLD gerelateerd is (of natuurlijk allebei). Ik ben benieuwd!

SEE YOU SOON!

LOVE,

EEF

Hoi! Ik ben Eva, 17 jaar oud en sinds augustus 2018 een trotse eerstejaars mediaredactie student. Er is nog iets 'bijzonders' aan mij: ik heb namelijk autisme en NLD, dit zijn twee onzichtbare 'labels' die je dus niet direct aan mij kunt zien. Op mijn blog livewithlabels.nl wil ik laten zien hoe het is om te leven met autisme en NLD, mensen en lotgenoten inspireren met mijn verhaal en zorgen voor meer bekendheid, openheid en begrip in de samenleving dat er op zich wel is, maar nog meer kan worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *