Afbeeldingsresultaat voor if i can snap my fingers and be non autistic

Autisme (ASS) komt van het Griekse woord ‘autos’ wat ‘zelf’ betekent. Het is een stoornis die relatief vaak voorkomt (ruim 1% in Nederland heeft het, wat ongeveer neerkomt op 190.000 mensen), maar waar vaak nog veel onduidelijkheid over is. Op deze pagina zal ik uitleggen wat autisme nou echt is en wat het in grote lijnen voor mij betekent.

Wat is autisme nou echt?

Als je autisme hebt betekent dat eigenlijk dat je hersenen informatie op een andere manier verwerken dan de hersenen van neuro typische mensen. Daarnaast is ieder mens weer anders, dus ook mensen met autisme! Helaas denken nog veel mensen bij het woord ‘autisme’ aan het stereotype beeld van bijvoorbeeld de bekende film ‘Rainman’ of aan Kees Momma, maar iedereen met autisme is compleet verschillend! Dat is ook heel goed te zien als je mij vergelijkt met sommige vriendinnen van mij die ook autistisch zijn.

Je hebt autisme al vanaf je geboorte, dus je moet er simpelweg mee leren dealen je hele leven lang. Er zijn vooral problemen met de sociale interactie, communicatie en gedrag en het komt ook regelmatig voor in combinatie met bijvoorbeeld leerstoornissen als dyslexie en dyscalculie (dat laatste heb ik ook).

Voordat de DSM-V er was, had je de DSM-IV (dit is een dik boek met kenmerken waar iedere ziekte/stoornis aan moet voldoen) waarbij men nog vooral sprak over de bekende ‘hokjes’ klassiek autisme, Asperger en PDD-NOS. Nu wordt er dus gebruikgemaakt van de DSM-V, waarbij al die ‘hokjes’ zijn weggehaald en er eigenlijk alleen nog maar gesproken wordt over ASS (autismespectrumstoornis). Je hebt hierbij verschillende gradaties, variërend van licht tot heel zwaar en daaronder word je ingedeeld in een bepaald nummer. Ikzelf ben gediagnosticeerd via de DSM-V, maar ik heb geen idee welk nummer ik heb. Wel denk ik dat ik het in een lichte vorm heb, omdat ik nog gewoon goed kan functioneren en alleen moeite heb met bepaalde dingen. Qua intelligentieniveau is er bij niks mis. Vroeger is wel gezegd dat ik PDD-NOS heb, maar dat is direct gezegd door een kinderarts zonder onderzoek wat mijn ouders heel raar vonden.

Als je autisme hebt ben je vaak ook extreem prikkelgevoelig voor bijvoorbeeld geluid, licht, kleuren, aanrakingen, smaak en geuren. Bij mij komen deze prikkels veel sterker en harder binnen dan bij mensen zonder autisme, omdat mijn hersenen niks filteren. Ikzelf heb vooral last van een overgevoeligheid voor harde geluiden, aanrakingen en smaak en textuur van eten. Een voorbeeldje: als de docent in de klas iets staat uit te leggen en iemand schuift plotseling met zijn of haar stoel dan komt dat bij mij extra hard binnen en kan ik dat geluid van die stoel absoluut niet filteren, waardoor ik daar meer last van heb dan mijn klasgenoten.

Mensen met autisme hebben vaak ook een enorme behoefte aan regelmaat en structuur, wat lang niet altijd kan en dus heel vervelend is. Ook hebben de meeste mensen oog voor detail en hebben ze moeite met veranderingen. Over vrouwen en meisjes met ASS is veel minder bekend dan bij mannen en jongens, omdat zij veel beter zijn in het camoufleren van hun diagnose, waardoor zij ermee blijven rondlopen zonder dat het herkend wordt.

Wat betekent het in grote lijnen voor mij?

Voor mij betekent het vooral dat contact maken erg moeilijk is, dat ik dus overgevoelig ben voor geluiden, aanrakingen en smaak en textuur van eten, dat ik soms moeite met veranderingen kan hebben, dat het soms echt een chaos in mijn hoofd is, dat nieuwe situaties eng zijn, dat ik grapjes of sarcasme niet altijd begrijp, dat ik een slechte oog-hand coördinatie heb, dat meerdere handelingen tegelijkertijd uitvoeren (multitasken) lastig kan zijn, dat ik moeite heb met overzicht (met name bij drukke plekken), dat ik slecht tegen kritiek kan en ik mezelf dus heel snel persoonlijk iets aantrek, dat ik weinig zelfvertrouwen heb (waar ik momenteel overigens heel hard aan werk) en dat ik het lastig vind om hoofd- en bijzaken te scheiden.

Uiteraard zijn er ook dingen die bij mij beter ontwikkeld zijn, zoals dat ik heel creatief ben, dat ik oog voor detail heb, dat ik een fotografisch geheugen heb en dat ik heel eerlijk, betrouwbaar en opmerkzaam ben. Daarnaast ben ik verbaal erg sterk (met name thuis en in het contact met mensen één op één klets ik mensen echt de oren van het hoofd), kan ik meestal goed mensen en situaties aanvoelen en mij erin inleven, heb ik een hoog kennisniveau en een ruime woordenschat en heb ik door dit alles veel doorzettingsvermogen en zelfdiscipline gekregen.

Ik hoop dat jullie nu nóg iets beter weten wat autisme precies inhoudt en wat dit in het bijzonder voor mij betekent. In mijn blogs krijgen jullie natuurlijk nog meer uitgebreide informatie over hoe het is om te leven met ASS en geef ik als het ware echt een kijkje in mijn (studenten)leven, dus stay tuned!

Als jullie toch nog vragen of opmerkingen blijken te hebben over autisme in het algemeen of bij mij in het bijzonder, dan mag je deze gerust achterlaten in de comments hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *